Turkki aikoo ratifioida Suomen Nato-jäsenyyden

Uutisartikkelin yksityiskohdat

Lisää uutinen

Turkki on päättänyt aloittaa Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointiprosessin parlamentissa, kertoo Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan. Hän kertoi asiasta yhteisessä tiedotustilaisuudessa Suomen presidentti Sauli Niinistölle. Presidentit tapasivat tänään Ankarassa.

Presidentti Erdogan sanoo toivovansa, että Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointi tapahtuu Turkin parlamentissa ennen Turkin vaaleja toukokuussa.

Erdoganin mukaan Nato-ratifiointia koskevat keskustelut Ruotsin kanssa jatkuvat.

Niinistö sanoi Erdoganille, että Suomen Nato-jäsenyys ei ole täydellinen ilman Ruotsia. Hän sanoi haluavansa nähdä heinäkuussa pidettävässä Vilnan huippukokouksessa 32 jäsentä Natossa.

Erdogan otti Niinistön vastaan Ankarassa. Johtajat kuuntelivat sateisessa säässä maiden kansallislaulut sekä tarkastivat kunniakomppanian. Niinistö tervehti sotilaita turkiksi.

Presidenttien tapaaminen alkoi hieman aikataulusta jäljessä. Johtajien lehdistötilaisuus alkoi työlounaan ja neuvottelujen jälkeen. Lisäksi Niinistöllä on tämän jälkeen vielä oma mediatapaaminen.

Aamupäivällä Niinistö vieraili Turkin tasavallan perustajan Mustafa Kemal Atatürkin mausoleumilla, jossa hän laski seppeleen. Seppeleenlasku kuuluu Turkissa korkean tason vierailuiden protokollaan.

Tapahtumaa paikalla oli seuraamassa runsaasti muun muassa suomalaista mediaa.

Niinistö kertoi ennen matkaansa, että hän menee Turkkiin vastaanottamaan Erdoganin ilmoituksen Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointia koskevasta päätöksestä.

”Turkkilaiset ovat toivoneet, että olen paikalla kuittaamassa vastauksen, kun he tästä päätöksestä ilmoittavat”, Niinistö kertoi presidentin kanslian välittämässä sähköpostissa keskiviikkona, jolloin Turkin-matkasta ilmoitettiin.

Kategoria:Uutiset Turkista
avainsanat:

Blogin kirjoittajasta

info@turkki.org

Uutisartikkelin toimittanut