Juhani Lahtinen (Puolikuun pääkirjoitus)
Puolikuu-lehdelle 2018/4
Puolikuu-lehdelle 2018/4
Merhaba!
Suomi-Turkki kulttuuriseuran 47. toimintavuosi on kaartanut loppusuoralle. Perinteinen Syysbayram osui jälleen kerran Isäinpäivän aattoon kuten monta kertaa aikaisemmin. Lämminhenkinen varsin kulinaarinen ilta vatsatanssiesityksineen ja arpajaisineen Istanbul Grillissä oli hieno katkaisu vuoden pimeimpien päivien keskelle. Tähän juhlaan päättyy vuoden toiminta sillä kokemuksesta joulukuussa on aika lailla vaikea löytää kuulijoita yleisöluennoille. Turkin uusi suurlähettiläs Helsingissä on elokuussa maahamme saapunut Mehmet Vakur Erkul. Hänellä on takanaan pitkä poliittinen ura palveltuaan maataan mm. Iranissa, Italiassa, Ranskassa, Bangladesissa ja Saksassa kolmessa eri jaksossa vuosien 1989-2010 välillä. Tavattuani suurlähettilästä lokakuun alussa kerroin kulttuuriseuramme toiminnasta. Suurlähettiläs Erkul on kovasti kiinnostunut vapaaehtoisesta kulttuurityöstämme ja tarjoaa lähetystönsä tukea harrastuksemme edelleen kehittämisessä.
Turkin tasavalta perustettiin Kemal Atatürkin johdolla v. 1923. Jo seuraavana vuonna solmittiin ystävyyssuhteet Turkin ja Suomen välille. Varsinaiset diplomaattisuhteet solmittiin v.1926. Molemmissa maissa järjestettiin v. 2014 lukuisia juhlatilaisuuksia 90-vuotisen yhteistyön kunniaksi. Turkin suhteita hoidettiin kuitenkin pitkään heidän Tukholman lähetystönsä kautta. Turkin Helsingin suurlähetystö avattiin v. 1961. Suomen Ankaran suurlähetystö on toiminut v. 1940 alkaen.
Ensimmäinen valtionpäämiestason vierailu tapahtui v.1971. Presidentti Urho Kekkonen vieraili Ankarassa presidentti Cevdet Sunay:n toimiessa isäntänä. Kekkonen ylisti maidemme välistä ystävyyttä ja vuoropuhelua erinomaisen pitkäjänteiseksi ja toimivaksi Turkin ja Suomen pitkästä välimatkasta huolimatta. Hän totesi myös kieltemme mahdollisen sukulaisuuden, jonka alkuinnoittajana toimi suomen kielen professori Matthias Alexander Castren (1813-1852). Usko itsenäisyytemme oikeutukseen ja alttius puolustaa omaamme yhdistävät meitä muita tekijöitä enemmän, vakuutteli presidentti Kekkonen.
Suomi on kuulunut vankimpiin tukijoihin pohdittaessa Turkin mahdollisuuksia – juuri nyt kovin kaukaiselta vaikuttavaan EU: n täysjäsenyyteen. V. 1971 perustettu Suomi-Turkki kulttuuriseura ry on sääntöjensä mukaan ystävämielisten kansojemme kulttuurinvaihtoa edistävä yhdistys. Käytännössä keskeisintä on Turkkia ja sen kulttuuria käsittelevän tiedon levittäminen maassamme.
Kuukausittain pidettävät yleisöluennot ovat juuri tuota tiedon jakelua. Samaa tarkoitusta palvelee myös neljä kertaa vuodessa jaettava Puolikuu-lehti, joka menee kaikille jäsenille mutta myös useimpien kaupunkien kirjastoihin. Seuralla ei ole poliittisia eikä uskonnollisia näkemyksiä, joskin näistäkin aiheista voi vapaasti keskustella – ja näin on tehtykin. Seuran tulevasta ohjelmasta löytyy tietoa tämän lehden Tapahtumakalenterista sivulta 14.
Hyvää Uutta vuotta Puolikuun lukijoille toivotellen,
Yeni yiliniz kutlu ve mutlu olsun!
Juhani Lahtinen