Seppo Kanerva (Enişte)

Seppo Kanerva

Seppo Kanerva toimii oppaana Turkissa. Se mitä Seppo ei tiedä, sitä ei tarvita. Seppo järjestää siis opastettuja retkiä. Eli jos Marmarikseen poikkeaa, niin Seppoon vaan yhteyttä

Kyläkierros Marmaris (kesällä 2018)

Kyläkierros Marmaris (kesällä 2018)

Sattuipa niin mukavasti että yli kymmenen ystävää sattui samaan aikaan Marmarikseen joten päätimme yhdessä tehdä mukavan kyläkierroksen Marmariksen lähialueilla. Tuttu matkatoimisto antoi auton ja kuljettajineen käyttöömme, (avo land rover) lisäksi mukaan tuli myös paikallisopas että saatiin homman laillinen puoli hoidettua!

Opas oli kuitenkin äänetön, itse kerroin juttuja maasta, historiasta ja retken kohteista ym. kaikesta mitä mieleen tuli! Matka alkoi nousulla Icmelerin takana oleville vuorille jossa pysädyttiin maisemapaikoille ottamaan kuvia ja nauttimaan maisemista. Korkealla Turunc kylän yläpuolella käytiin käännähtämässä maisemapaikalla myöskin.

Sieltä lähdimme seuraavaksi hunajatuottajientalolle eli hunajamuseoon jossa oli hunajan tuotantoon liityviä esineitä ja tavaroita. Halukkaat saivat ostaa hunajaa koteihinsa vietäväksi. Marmariksen hunajahan on maankuulua Turkissa ja maailmalla.

Hunajatalon jälkeen läksimme vielä kapeammalle tielle joka vei meidät koko retken korkeimmalle paikoille. Korkeanpaikan kammoiset eivät ajaessamme juuri uskaltaneet katsoa alaspäin.

Maisemat ovat siellä todella mahtavat, hyvällä säällä sieltä näkyy jopa Datcan kaupunki, alhaalla näkyy myös ns. jeesus biitsi (Kizil kumu) ja Selimiyen kylä joihin mennään myöhemmin matkan aikana!

Seuraavaksi saavuimme BAYIRin kylään mikä on kuuluisa toivomuspuustaan jonka kerrotaan olevan n. 2000 vuotta vanha. Puun voi kiertää myötäpäivään ja esittää hiljaa mielessään toivumuksen jonka uskotaan toteutuvan! Kyläkauppias Mustafan kaupalla vietettiin pieni teehetki jonka aikana oli mahdollisuus ostaa edullisia mekkoja yms. Kylässä oli filmattu turkkilaista TV sarjaa nimeltä Bayan muhtari. Ns.naispuolinen kylänvanhin. Sarja ei kuitenkaan menestynyt joten kuvaaminen lopetettiin kesken.

Matka jatkui eteenpäin edelleenkin vuoristossa suuntana Sögütin kylä jossa taas oli upeat näköalat alas merelle päin, hyvällä säällä sieltä näkyy Kreikkalainen SYMI:n saari,sen verran lähellä oltiin että puhelimeen tuli viestejä joissa toivotettiin tervetulleeksi Eu:n ja Kreikan alueelle.

Taslica oli seuraava paikkamme, voisi vapaasti kääntää kivikyläksi koska siellä on valtavasti pieniä kiviä jokapuolella aivan kuin kivisade olisi osunut kohdalle.

Kylä on kuuluisa naudanliha tuotannostaan, juottopaikoilla saattaa olla parhaimillaan jopa tuhat nautaa ja lammasta samaan aikaan. Kylässä paistetaan hyvää ja suurta maalaisleipää jota toimitetaan sieltä mm. laivoille. Sillä on myös paljon aaseja joka puolella joilla liikutaan yhä vuorilla mm. poimimassa Ada cayta, salvia teetä sekä oreganoa.Ajoittain oregano tuoksuu vahvasti neniimme! Mantelia poimitaan valtavia määriä puista sekin on yksi kylän myyntiartikkeleista. Kylän keskustassa on aina pakko pysähtyä koska minut tunnetaan siellä, 20-50 miestä istuskelee kadun molemmin puolin olevissa teehuoneissa joten minun täytyy käydä kättelemässä heidät joka kerta kun tulen kylään. Yusuf herra on jo saanut tiedon että olemme saapuneet kylään joten saamme vierilla hänen kotitalossaan, talon sisäpihalla Yusufin rouva ja miniä toivottavat meidät tervetulleiksi. Miniä on muuttanut kylään väliamerikasta Hondurasista! Yusufin poika oli tutustunut vaimoonsa netissä ja kuinka ollakaan neito muutti sieltä kaukaa tänne kivikylään.

Lammaslaumoja ja lehmiä väistellen jatkoimme matkaa Bozburuniin jossa ennen varsinaista kylään saapumista katselimme isoa laivanrakennus ja telakka aluetta. Siellä oli todella kaunis vanha sulttaani Abdullahin laiva joka kylläkin oli jätetty lahoamaan,laiva oli vuosia sitten vielä Marmariksen satamassa!

Yusufin perhe leipoo paljon leipiä jotka menevät sitten myyntiin.pihan perällä on iso leivänpaistoon tarkoitettu uuni jossa leivät sitten paistuvat! Rouvat kirjailevat muun muassa huiveja jotka niinikään menevät myyntiin!

avainsanat: Marmaris, kyläkierros