Rantaloma koronan aikaan: Turkissa koronatesti lentokentällä, hotelleissa karanteenihuoneet

Uutisartikkelin yksityiskohdat

Lisää uutinen

Turkki yrittää pelastaa edes osan matkailutuloistaan koronaviruksen lykätessä turistisesonkia.

Turkki on ilmoittanut kotimaanlentojensa alkavan kesäkuussa ja heti tämän jälkeen avaavansa asteittain lennot ulkomailta.

Suomesta lennot voisivat alkaa heinäkuussa, Suomen Ankaran-suurlähetystö arvioi Ylelle maanantaina lentoyhtiöiltä ja viranomaisilta saamiensa tietojen perusteella.

Hotellien buffetteihin lasisuoja

Lentokentillä maahan saapuville tehtäisiin alle tunnissa tuloksen antava pikakoronatesti ja vaadittaisiin terveystietoja kuluneiden viikkojen ajalta.

Turkin matkailuministeriö laati myös tarkat ohjeet siitä, kuinka lomahotellit järjestetään korona-aikana.

Hotellille saapuessa matkailijoilta mitataan kuume ja heille jaetaan maskit, jos niitä ei ole jo entuudesta mukana. Myös muu oleminen olisi tarkkaan säädeltyä.

Koronaohjeistus saapui myös Turkissa jo 18 vuotta asuneelle Minna Rautiainen-Cimrinille, joka pyörittää miehensä Şükrün kanssa Alanyassa ylellistä yli 160-huoneista hotellia. Rautiainen-Cimrin saatetaan muistaa Suomessa myös entisenä Värttinä-yhtyeen laulajana.

– Ohjeissa mainitut muutokset näyttäisivät olevan aika helppoja toteuttaa meidän hotellissa. Olemme valmiita avaamaan sitten, kun rajoja avataan ja kun Turkki päättää ottaa matkailijoita maahan, Rautiainen-Cimrin sanoo Ylelle puhelimitse Alanyasta.

Alanyassa ranta on toistaiseksi kiinni, vaikka kesähelteet ovat jo alkaneet. Jotkut ovat tosin käyneet salaa uittamassa lapsiaan, Rautiainen-Cimrin kertoo.

Lomalla maskit päällä

Korona-ajan järjestelyt vaativat henkilökunnalle lisäkoulutusta ja erilaista asennoitumista myös lomailijalta.

Hotelleissa vajaa puolet huoneista on määrätty pidettäviksi tyhjinä koko ajan. Lähteneiden vieraiden huoneet tulee desinfioida ennen luovuttamista uusille tulokkaille.

Hotellien ravintoloissa lautasen täyttäminen itse buffettipöydästä – lomapäivän kohokohta monelle – ei enää onnistu. Nyt henkilökunta jakaa ruoan.

Mausteet, servietit ja muut pöytävälineet kehotetaan yksittäispakkaamaan.

– Minua surettaa tämä kertakäyttöjäte, jota tulee väkisinkin olemaan enemmän. Meidänkin hotellissa olemme pyrkineet vähentämään roskaa ja panostamaan luontoa vähemmän rasittavaan lomailuun, Rautiainen-Cimrin sanoo.

Hotelleissa myös kaikkia yhteisiä tiloja väljennetään. Uima-altaiden veteen lisätään enemmän klooria ja rantatuolien väliin jätetään reilummin tilaa.

Hotelleihin varataan lisäksi karanteenialue, jonne sairastuneita eristetään tarvittaessa ennen mahdollista sairaalaan siirtämistä.

Onko tällainen varoen lomailu sitten mukavaa?

Rautiainen-Cimrinin mukaan lomailu voi tavallaan olla myös "ylellisempää", kun vieraita on paljon vähemmän.

– Meidän on pakko käyttää kertakäyttöisiä maskeja ja muita. Eihän se tietenkään mukavaa ole, mutta se on tämän hetken tilanne, Rautiainen-Cimrin sanoo.

Liian aikaista avautua?

Viime viikolla Turkin ulkoministeriö lähetti kirjeen kymmeniin maihin, myös Suomeen, toivottaen niiden kansalaiset tervetulleiksi.

– Odotamme ensimmäisiä tulokkaita entisen Neuvostoliiton alueen maista. Viimeiseksi tulevat eurooppalaiset elokuussa ja ehkä myös syyskuussa, sanoi Turkin matkailutoimistojen liiton Türsabin puheenjohtaja Firüz Bağlikaya maanantaina Ylelle.

Venäläiset ovat Turkin suurin matkailijaryhmä, mutta Venäjällä on nyt maailman toiseksi pahin koronatilanne. Erään kyselyn mukaan alle viidesosa venäläisistä haluaa tänä vuonna matkustaa ulkomaille.

Arvostelijoiden mukaan Turkin onkin aivan liian aikaista suunnitella rantalomia. Turkissakin on todettu yli 150 000 koronatartuntaa ja yli 4 000 ihmistä on kuollut.

Koronapiikki näyttää virallisten lukujen valossa kuitenkin nyt taittuneen eikä Turkin sairaaloissa ole syntynyt paniikkitilannetta missään vaiheessa.

Viime päivinä Turkki on alkanut höllentää rajoituksia. Ostoskeskukset, parturit ja kampaamot on avattu.

Viikonloppuisin määrätään yhä laajamittaisia ulkonaliikkumiskieltoja ja koulut ovat edelleen kiinni, mutta samalla esimerkiksi jalkapallo-ottelut aiotaan aloittaa.

– Mihin tietoon perustaen näitä päätöksiä tehdään? Mikä on syy kiirehtimiseen? ihmetteli Turkin lääkäriliiton pääsihteeri, lääkäri Bülent Nazim Yilmaz Evrensel-lehdessä.
 

Turismi toipuu edellisistä kriiseistä

Koko maailmassa matkailu kutistuu koronan takia 45–70 prosenttiyksikköä, Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö OECD arvioi huhtikuussa(siirryt toiseen palveluun). Lopullinen vaikutus riippuu siitä, kauanko pandemia jatkuu.

Turkissa moni matkailuyritys ehti vasta hieman toipua edellisvuosien kriiseistä ja niiden aiheuttamasta turistikadosta.

Turkin-matkailua ravistelivat naapurimaassa Syyriassa alkaneen sodan jälkeen lukuisat terrori-iskut(siirryt toiseen palveluun), kesän 2016 vallankaappausyritys sekä 2018 valuuttakriisi.

Viime vuonna Turkki rauhoittui hieman ja maahan saapui tilastokeskuksen mukaan ennätysmäärä turisteja, yli 50 miljoonaa matkailijaa.

– Pääsemme palaamaan menneiden vuosien matkailulukemiin taas ensi vuonna, arvioi Turkin matkailutoimistojen liiton Türsabin puheenjohtaja Firüz Bağlikaya.

Monella matkailualan yrityksellä on kuitenkin vielä velkaa edellisvuosien kriisien jäljiltä.

Rautiainen-Cimrin kertoo saaneensa Turkin valtiolta apua palkkojen maksamiseen.

Jonkin verran menetyksiä voi myös korvata pitämällä hotellia auki pitkälle syksyyn, ehkä myös talven yli, hän arvelee.

– Kun lueskelee noita Alanyan keskustelupalstoja, niin siellä monet suomalaiset odottavat lähtökuopissaan, että 'milloin pääsee Alanyaan'. Varmaan kun on nököttänyt karanteenissa nyt monta viikkoa, tekee mieli lähteä muille maille, Rautiainen-Cimrin miettii.

Lähde: YLE.fi

Kategoria:Uutiset Turkista

Blogin kirjoittajasta

FiHA

Uutisartikkelin toimittanut