Mystinen kieli löytyi hengellisen dokumentin syövereistä

Uutisartikkelin yksityiskohdat

Lisää uutinen

Mystinen kieli löytyi hengellisen dokumentin syövereistä

Yli sadan vuoden kaivaustyö Hattušassa paljastaa 30 000 nuolenpääkirjoituksella varustettua savitaulua.

Arkeologit ovat kaivaneet esiin tuntematonta kieltä vanhan heettiläisen imperiumin keskuksessa Hattušassa, kertoo Würzburgin yliopiston julkaisema lausunto.

Heettiläinen valtio, syntynyt noin 1650 eKr., oli pronssikauden mahti, ja sen pääalue ja metropoli sijaitsivat Anatolian alueella, joka on osa nykypäivän Turkki.

Yli vuosisadan mittaisen arkeologisen työn tuloksena on löydetty lähes 30,000 saviplakettia, joiden kirjoitukset ovat pääosin tehty kauan sitten kadonneella heetin kielellä, osa indoeurooppalaisesta kieliperheestä.

Viimeaikaisissa tutkimuksissa on löytynyt saviplaketti, joka sisältää uskonnollista tekstiä heetin kielellä, mutta siinä oli myös osioita tuntemattomalla Kalašman kielellä. Tiedotteen mukaan Kalašma sijaitsi lähellä heettiläisen valtakunnan länsirajaa.

Daniel Schwemer Würzburgin yliopistosta sanoo, ettei uuden kielen löytyminen ole täysin yllättävää. ”Heettiläiset olivat innokkaita dokumentoimaan ulkomaalaisia seremonioita”, hän toteaa.

Aiemmissa löydöksissä on ollut tekstejä myös luuvin ja palaijin kielillä, jotka ovat sukua heetin kielelle. Myös esimerkiksi kuolleella hatin kielellä on löytynyt tekstejä.

Kalašman kielestä ei vielä tiedetä paljoa, mutta se näyttäisi olevan sukua heetin kielelle ja kuuluu indoeurooppalaisten kielten anatolialaiseen haaraan. Kaikki sen kielet ovat kadonneet yli 2,000 vuotta sitten.

Hattuša on Unescon suojeluksessa ja ensimmäiset löydökset tehtiin siellä jo vuonna 1906. Löydettyjen dokumenttien joukossa on muun muassa vanhin tiedossa oleva rauhansopimus.

Heettiläiset kilpailivat Lähi-idän hallinnasta erityisesti muinaisen Egyptin kanssa. Valtakunta romahti noin vuonna 1190 eKr., jolloin myös Hattuša hylättiin ja tuhottiin. Tämä ajanjakso koitui kohtaloksi monille itäisen Välimeren sivilisaatioille.

Kategoria:Uutiset Turkista
avainsanat:

Blogin kirjoittajasta

Finlandiya.fi

Uutisartikkelin toimittanut