Kevään 2019 eduskuntavaaleissa otetaan käyttöön kirjeäänestys

Uutisartikkelin yksityiskohdat

Lisää uutinen

Kevään 2019 eduskuntavaaleissa otetaan käyttöön kirjeäänestys. Tällöin ulkosuomalainen ja Suomessa asuva, mutta äänestyksen aikaan ulkomailla tilapäisesti oleskeleva äänioikeutettu voi äänestää ensimmäistä kertaa kirjeitse. Ennakkoäänestäminen Suomen edustustoissa ja konsulaateissa jatkuu entiseen tapaan.

Näin valmistaudut
- Saat ilmoituksen äänioikeudestasi Suomen väestötietojärjestelmään merkittyyn osoitteeseen. 
- Varmista maistraatista, että osoitetietosi ovat oikein. Jos osoitteesi ulkomailla on muuttunut, ilmoita siitä sähköpostilla address@maistraatti.fi

Voit äänestää myös ilman ilmoituskorttia. Ilmoituskortissa on kuitenkin tärkeää tietoa, kuten missä vaalipiirissä olet äänioikeutettu ja minkä kunnan keskusvaalilautakunnalle lähetät kirjeäänesi. 
- Tilaa hyvissä ajoin äänestyspaketti oikeusministeriön tilauspalvelusta. Palvelu avautuu 14.1.2019. Lue kirjeäänestysmateriaali huolellisesti.
- Jos asut maassa, jossa postin kulku on epävarmaa, arvioi toimiiko kirjeäänestys.

Näin äänestät
- Voit äänestää aikaisintaan 14.3.2019, jolloin ehdokasnumerot ovat tiedossa.
- Täytä äänestyslippu, ja sulje se vaalikuoreen. Äänestystilanteessa tarvitset kaksi täysi-ikäistä puolueetonta ja esteetöntä todistajaa varmistamaan, että vaalisalaisuus ja vaalivapaus säilyvät.
- Postita vaalikuori lähetekuoressa yhdessä lähetekirjeen kanssa äänioikeuskuntasi keskusvaalilautakuntaan. Kirjeäänesi on oltava perillä viimeistään 12.4.2019 klo 19.00. Äänestäjä maksaa postimaksun.

Lisätietoa
- Oikeusministeriön vaalisivusto www.vaalit.fi
- Puhelinpalvelu ma-pe klo 8-16 Suomen aikaa +358 (0) 295 150 030
- Asiakaspalvelu sähköpostitse kirjeaanestys@vaalit.fi

Lähde: Suomen Suurlähetystö, Ankara

Kategoria:Uutiset Turkista

Blogin kirjoittajasta

FiHA

Uutisartikkelin toimittanut